In deze weblog schrijf ik over ervaringen uit de dagelijkse praktijk, waarmee u een kijkje in de keuken krijgt van de advocatuur. Daarbij heb ik een selectie gemaakt van praktische juridische zaken en/of actuele juridische ontwikkelingen die voor u interessant kunnen zijn.

Aarzelt u echter niet via e-mail of anderszins contact met mij op te nemen indien u vragen heeft.


E: molendijk@tilburgmolendijk.nl

I: http://www.tilburgmolendijk.nl

T: 0181 - 61 82 93

vrijdag 13 juni 2014

Verhaal van bijstand

Bent u onderhoudsplichtig voor iemand met een bijstandsuitkering? Dan kan het zijn dat de gemeente bijstand op u verhaalt. Voor zover mogelijk wordt de bijstand bruto verhaald. Dat betekent dat u niet alleen het bedrag moet betalen dat uw (ex-)partner aan bijstand ontvangt, maar ook de sociale premies en loonbelasting die hierop worden ingehouden.


Enige tijd gelden stond ik een man bij die door de gemeente werd aangesproken op het terugbetalen van bijstand. Na de verbreking van de samenwoning bleef de dochter van partijen bij haar moeder wonen. Moeder ontving een bijstandsuitkering voor zichzelf en de dochter van partijen.

Cliënt was onderhoudsplichtig voor zijn dochter maar kon niks betalen, omdat hij onvoldoende inkomen had. Hij had echter verzuimd dat aan de gemeente te laten weten. De brieven van de gemeente om zijn financiële gegevens toe te zenden had hij genegeerd, zodat er uiteindelijk een rechterlijke uitspraak kwam waarin werd bepaald dat hij de maximale verhaalsbijdrage moest betalen. Er werd een fors bedrag van meer dan €10.000 van cliënt gevorderd.

Beslaglegging dreigde, en de situatie leek hopeloos. Toch kon ik een mooi resultaat bereiken voor cliënt. Op basis van de financiële stukken van cliënt stelde ik alsnog een draagkrachtberekening op, waaruit bleek dat het hem aan draagkracht ontbrak. De gemeente was uiteindelijk bereid de uitspraak van de rechter niet ten uitvoer te leggen.

Moraal van het verhaal: negeer geen brieven met juridische inhoud en vraag tijdig advies.


mr. E.N.J. Molendijk 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten