In deze weblog schrijf ik over ervaringen uit de dagelijkse praktijk, waarmee u een kijkje in de keuken krijgt van de advocatuur. Daarbij heb ik een selectie gemaakt van praktische juridische zaken en/of actuele juridische ontwikkelingen die voor u interessant kunnen zijn.

Aarzelt u echter niet via e-mail of anderszins contact met mij op te nemen indien u vragen heeft.


E: molendijk@tilburgmolendijk.nl

I: http://www.tilburgmolendijk.nl

T: 0181 - 61 82 93

maandag 16 juni 2014

Straat- en contactverbod

Soms lopen spanningen na het verbreken van een relatie hoog op.

Er kan sprake zijn van telefoon-/sms-/whatsapp terreur. Een van de twee partijen kan zich bedreigd voelen, doordat hij/zij vaak wordt lastig gevallen (stalking), of er kan daadwerkelijk sprake zijn van fysiek geweld.

Uiteraard dient in geval van bedreiging of erger aangifte te worden gedaan bij de politie. De politie komt echter niet de wacht houden in de straat. Bovendien heeft de politie niet zomaar de bevoegdheid om iemand weg te sturen.

Geregeld kloppen mensen bij mij aan met de vraag of er nog meer mogelijkheden zijn. Gelukkig is het antwoord: ja.



In het verleden heb ik meerdere malen met succes een straat- en contactverbod op straffe van een dwangsom of zelfs lijfsdwang gevorderd. De wederpartij mag dan gedurende een bepaalde periode niet komen binnen een bepaalde straal van uw woning en/of de school van uw kind. Op basis van een vonnis van de rechter zal de politie wel kunnen optreden. Een voorwaarde voor het met succes kunnen instellen van een dergelijke vordering is dat kan worden aangetoond dat er sprake is van een acute bedreiging. Daarvoor dienen er over het algemeen diverse (recente) aangiftes te zijn. Ook het bewaren van bedreigende (elektronische) berichten kan een belangrijke bouwsteen zijn voor het toewijzen van de vordering.

Indien u met dit probleem te maken heeft kunt u gerust telefonisch contact met mij opnemen om te bespreken of uw zaak zich leent voor het vorderen van een straat- en contactverbod.

Mr. E.N.J. Molendijk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten