In deze weblog schrijf ik over ervaringen uit de dagelijkse praktijk, waarmee u een kijkje in de keuken krijgt van de advocatuur. Daarbij heb ik een selectie gemaakt van praktische juridische zaken en/of actuele juridische ontwikkelingen die voor u interessant kunnen zijn.

Aarzelt u echter niet via e-mail of anderszins contact met mij op te nemen indien u vragen heeft.


E: molendijk@tilburgmolendijk.nl

I: http://www.tilburgmolendijk.nl

T: 0181 - 61 82 93

maandag 16 juni 2014

Echtscheidingsprocedure / mediation kort geschetst

Helaas eindigt ongeveer 40% van de huwelijken in een echtscheiding (jaarlijks ruim 70.000 echtparen). Toekomstige ex-partners gaan een roerige tijd tegemoet. Voor zichzelf en voor de kinderen is het van belang dat zij daarin goed worden begeleid.


De echtscheidingsprocedure kan op twee manieren worden doorlopen, via mediation of via een eenzijdig verzoek tot echtscheiding. Mijn uitgangspunt is:

“mediation als het kan, een eenzijdig verzoek als het moet.”

Echtscheidingsmediation

Bij mediation worden partijen door de mediator begeleid in het maken van afspraken over de gevolgen van de echtscheiding. Als partijen geschikt zijn voor mediation en begeleid worden door een goede echtscheidingsmediator heeft mediation de voorkeur. Immers, afspraken worden in onderling overleg gemaakt en niet opgelegd. Er hoeft geen (emotioneel belastende zitting) plaats te vinden. De procedure is vaak sneller en goedkoper.

Globaal ziet deze procedure er als volgt uit:

·         Het voeren van één of meer besprekingen (driegesprekken) op het kantoor van de advocaat;
·         Partijen sturen na het eerste gesprek de relevante stukken aan de mediator;
·         De mediator stelt één of meer concepten van het ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant op;
·         Na ondertekening van de definitieve stukken dient de advocaat het verzoekschrift tot echtscheiding in, waarin gevraagd wordt om het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan onderdeel van de uitspraak van de rechter te maken;
·         Binnen 3 tot 4 weken na indiening van de stukken volgt meestal de uitspraak van de rechter;
·         De echtscheiding wordt ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand, waarna de echtscheiding definitief is.

Eenzijdig verzoek tot echtscheiding

Bent u het niet met elkaar eens over (een deel van) de af te wikkelen zaken en verwacht u dat ook niet, dan dienen beide partijen ieder een eigen advocaat in de arm te nemen.

Globaal ziet de eenzijdige echtscheidingsprocedure er als volgt uit:

·         Indien er minderjarige kinderen zijn wordt eerst een ouderschapsplan opgesteld; in het ouderschapsplan staan onder andere afspraken over de verdeling van de kosten van de kinderen en de zorgregeling;
·         Vervolgens dient de advocaat een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank;
·         De wederpartij mag binnen 6 weken verweer voeren en/of zelfstandige verzoeken doen;
·         Indien er verweer gevoerd wordt of een zelfstandig verzoek wordt gedaan vindt er daarna een mondelinge behandeling bij de rechtbank plaats. Dit betekent dat beide partijen met hun advocaten de zaak met de rechter bespreken;
·         Na de mondelinge behandeling  doet de rechter veelal na 3 tot 4 weken uitspraak;
·         De echtscheiding wordt ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand, waarna de echtscheiding definitief is;
·         Als u het niet eens bent met (een deel van) de uitspraak kan binnen 3 maanden hoger beroep worden ingesteld.

Kosten

Of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand (een “toevoeging”) is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en vermogen. Als u in aanmerking komt voor een toevoeging  betaalt u een eigen bijdrage voor de kosten van rechtsbijstand. Als u niet in aanmerking komt voor een toevoeging zal de advocaat u een uurtarief in rekening brengen (het maken van vaste prijsafspraken is vaak ook bespreekbaar). Tevens dient u rekening te houden met de kosten voor griffierechten, uittreksels en eventueel deurwaarderskosten.

mr. E.N.J. Molendijk

Advocaat en echtscheidingsmediator
Lid van de Vereniging van Familierecht advocaten Echtscheidingsbemiddelaars (Vfas)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten