In deze weblog schrijf ik over ervaringen uit de dagelijkse praktijk, waarmee u een kijkje in de keuken krijgt van de advocatuur. Daarbij heb ik een selectie gemaakt van praktische juridische zaken en/of actuele juridische ontwikkelingen die voor u interessant kunnen zijn.

Aarzelt u echter niet via e-mail of anderszins contact met mij op te nemen indien u vragen heeft.


E: molendijk@tilburgmolendijk.nl

I: http://www.tilburgmolendijk.nl

T: 0181 - 61 82 93

vrijdag 11 november 2011

Pensioen en scheiding

Onlangs vroeg een cliënte mij of zij nog recht had op een deel van het pensioen van haar ex-echtgenoot. Ze dacht eigenlijk van niet, want ze waren al lang geleden gescheiden. Toch was antwoord: ja.


Mevrouw was lange tijd in gemeenschap van goederen gehuwd geweest. De echtscheiding werd ingeschreven in oktober 1990. Bij de verdeling van de huwelijksgemeenschap destijds had geen verdeling/verrekening van het partner- en ouderdomspensioen van de man plaatsgevonden. Mevrouw had echter geen afstand gedaan van haar aanspraak op verdeling bij helfte van het opgebouwde ouderdomspensioen. Een vordering tot verdeling van (een onderdeel van) de huwelijksgemeenschap is niet aan verjaring onderhevig. Mevrouw kon dus alsnog aanspraak maken op verdeling van het ouderdomspensioen van de man op basis van het Boon/Van Loon arrest van de Hoge Raad. Het Boon/Van Loon arrest was van toepassing, omdat de echtscheiding werd ingeschreven tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995.

Aan de pensioenverzekeraar van de man werd verzocht opgave te doen van de waarde van het te verrekenen ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen per oktober 1990. Dat bleek een niet gering bedrag van € 10.000. Tevens werd bij de pensioenverzekeraar een overzicht van de toegekende indexcijfers opgevraagd vanaf 1990. Geïndexeerd naar 1 januari 2011 bleek mevrouw (nu) recht te hebben op een bedrag van ongeveer € 17.000,00.

Na enige correspondentie met de (advocaat van de) man was de man bereid de € 17.000,00 in een keer aan cliënte te voldoen.

Conclusie

Het kan de moeite waard zijn nader advies in te winnen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

·         U was getrouwd in gemeenschap van goederen
·         U bent gescheiden tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 Er was ouderdomspensioen opgebouwd op het moment van echtscheiding
·         Bij de verdeling van de huwelijksgemeenschap is geen rekening gehouden met de verdeling van het pensioen

mr. E.N.J. Molendijk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten